Verberg snelkoppelingen

Componist Andy Scott in "The Spotlight"

Het centrale werk in het WMC-programma van het GFO is "A Child Like You" van Andy Scott, voor fanfare bewerkt door GFO-esbassist Thom Zigterman. De compositie omvat tevens partijen voor sopraanstem, harp en een viertal jongerenstemmen. “Ik wil mensen de goede en slechte dingen laten horen die een vluchteling moet doormaken.”

"A Child Like You" vertelt het verhaal van een 17-jarige Oegandees-Aziatische jongen die begin jaren 70 halsoverkop naar Groot-Brittannië vlucht om aan het gewelddadige bewind van Idi Amin te ontsnappen. Het is een persoonlijk verhaal, want de ouders van de toen 6-jarige Andy Scott namen de jongen op in hun gezin, na een oproep van de BBC om adoptiegezinnen. “Als componist schrijf je soms alleen muziek, andere keren denk je aan iets en dit is een indrukwekkend verhaal”, zegt hij. “In die tijd was Groot-Brittannië nog vrij racistisch, onze buurt wit en onze buren lieten merken dat ze de komst van mijn stiefbroer niet op prijs stelden. Dat is wat ik in "A Child Like You" wil laten horen: de goede en slechte dingen die hij heeft moeten doormaken om mensen zich te laten inleven in een vluchteling.”

Overhaaste vlucht

Het werk begint met de wreedheden in Oeganda, de overhaaste vlucht en het gescheiden raken van zijn ouders. “Die hadden een Indiaas paspoort, mijn stiefbroer een Brits. Hij heeft de reis naar Groot-Brittannië dus in zijn eentje moeten maken en kwam terecht in een onbekend gezin. Ook voor ons was het onzeker, wij hadden geen idee wie hij was”, vertelt Andy. “Toen ik hem voor het eerst zag, deed hij me denken aan Jimi Hendrix: lange krullen, gitaar op de rug, spijkerbroek en een leren jas. Hij was aardig en rustig, en werd een oudere broer voor me.”

Droomwereld

De dramatische opening van "A Child Like You" moet ervoor zorgen dat het publiek zich ongemakkelijk voelt en de urgentie ervaart. Daarna volgt een rustiger deel dat in het teken staat van kleuren, een droomwereld die qua klank een groot contrast vormt met het begin. Prachtig is ook het duet van sopraanstem en harp, dat het verdriet van de moeder van de vluchteling vertolkt. “Het moeilijkste bij het componeren is de vorm te vinden, de opbouw in secties”, aldus Andy, die "A Child Like You" als een van zijn persoonlijkste werken beschouwt.

Energie en commitment

In juli 2014 ging "A Child Like You" in première in Londen, in het bijzijn van zijn stiefbroer. “Hij is vrij nuchter in dat soort dingen en vond het bijzonder dat ik zijn verhaal in een muziekstuk had verwerkt”, herinnert Andy zich. Hij kijkt uit naar de Nederlandse première tijdens het WMC. “Ik hou van de energie en het commitment van het orkest, die ik in de voorbereiding al voel. Tijdens een studiedag hebben we het werk tot in detail kunnen doornemen, dat is belangrijk om op het WMC iets werkelijk goeds te kunnen laten horen.” Tot slot bedankt hij Thom voor de samenwerking en het fanfarearrangement. “Het kost veel tijd en creativiteit om een werk te arrangeren. Hij heeft geweldig werk geleverd.”

Meer informatie op www.andyscott.org.uk

Tekst; Wilma Schreiber
Fotografie; Jeffry Wiesnekker