Verberg snelkoppelingen

Gehoorbescherming perfect voor thuisstudie

Een geselecteerde groep muzikanten van het Gelders Fanfare Orkest neemt deel aan de pilot Gehoorbescherming op Maat. Regelmatig vertellen ze over hun ervaringen in dit blog.

Goed gehoor nodig voor stemmen instrumenten
Slagwerker Jan is één van de amateur-muzikanten die dagelijks professioneel met zijn gehoor bezig is. Hij is namelijk de trotse eigenaar van “de Slagwerkplaats” waar hij de toetsen van slagwerkinstrumenten stemt. De toetsen zijn houten of metalen plaatjes op een klokkenspel of vibrafoon. Voor het stemmen ervan heb je naast goed gereedschap ook een goed gehoor nodig!

De toetsen reageren op veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid. Maar ze kunnen ook 'onstemmen' door de hoeveelheid tikken die ze krijgen. In een orkest is het belangrijk dat de stemming van alle instrumenten onderling goed in orde is. Bij een blaasinstrument kun je dat gemakkelijk aanpassen. Maar voor melodische slagwerkinstrumenten is dat een ambacht. Vandaar dat Jan toetsen uit binnen- en buitenland ontvangt!

Gehoorbescherming bij thuisstudie
De eerste ervaringen van het spelen met gehoorbescherming vielen Jan een beetje tegen. Jan: "Tijdens de repetitie was onze dirigent slecht verstaanbaar – dat heeft te maken met de afstand tussen slagwerk en dirigent - en het was net of je alleen speelt, waardoor je ook zachter gaat spelen. Voor thuisstudie zijn de passieve gehoorbeschermers van Beter Horen perfect en bovendien gebruik ik ze bij het maken van toetsen in mijn werkplaats!”

Geïsoleerd gevoel
In het nieuwe jaar gaan de GFO-muzikanten oordoppen met actieve filters testen. Hierdoor zal het geïsoleerde gevoel, zoals enkele muzikanten ervaren, met gehoorbescherming afnemen. En we verwachten dat ze hierdoor de dirigent en hun mede-muzikanten beter kunnen horen.

Volg de ontwikkelingen via de GFO Beter Horen BLOG!

Reactie toevoegen