Verberg snelkoppelingen

Aanpak gehoorschade Muzikanten met Beter Horen

Eigenlijk was het zaterdag 14 december de bedoeling om onze studiedag te gebruiken ter voorbereiding op het komende nieuwjaarsconcert van 11 januari 2014 in Nunspeet, waarbij tussendoor de kick-off van onze samenwerking met Beter Horen zou plaatsvinden. Muzikanten en dirigent waren al een klein beetje op de hoogte gebracht, maar groot was de verrassing dat we de kick-off van onze samenwerking zouden uitvoeren met multi-talent Ellen ten Damme in de Rabobankzaal van theater Orpheus te Apeldoorn.

Na de koffie kregen wij van de medewerkers van Beter Horen een uitgebreide toelichting over de pilot, en aansluitend konden wij de doorloop van de pers presentatie met Ellen zelf oefenen. Wat geweldig, en wat een kwaliteit ... tweemaal samen “It’s O so Quiet” doorspelen, en nog wat aanvullende afspraken met elkaar maken voor de overgangen waren voldoende voor een prachtig resultaat. Na een goed verzorgde lunch konden orkestleden, dirigent en de soliste zich omkleden in hun concertkleding, waarna er door het GFO nog even kort gerepeteerd werd op een aantal nieuwe werken. Ondertussen werd in de foyer de pers welkom geheten, en door één van de audiciens alvast afdrukken van de oren van Ellen gemaakt. Klokslag twee uur kwam de massaal toegestroomde pers de sfeervolle theaterzaal binnen, waar het GFO reeds klaar zat en werden nog enkele woordvoerders uit het orkest aan een kort interview onderworpen.

We vingen aan met het prachtige “O Magnum Mysterium”, waarbij de voor de gelegenheid opgestelde decibelmeter al vrij snel in het rood sprong. Na een korte introductie door audicien René Daelmans over het belang van gehoorpreventie, vingen wij aan met het arrangement “It’s O so Quiet“ van arrangeur Thijs Oud. Halverwege sloeg dirigent Erik van der Kolk af. Op aanwijzen van Ellen ten Damme werd de aanwezige pers verzocht de aan hun verstrekte standaard gehoorbescherming in te doen, om daarmee zelf live het verschil te ervaren van de muziek met en zonder gehoorbescherming. Ellen verzorgde zelf ook nog een solo, waarbij zij zichzelf begeleide op gitaar en er sprake was van een fantastische dynamiek tussen haar en onze chef-dirigent Erik van de Kolk. Leuk voor een eventueel vervolg-optreden ...

Ter afsluiting van deze live-hoortest werden nog enkele deelnemers van de pilot geïnterviewd en in beeld gebracht tijdens het aanmeten van de speciale op maat gemaakte gehoorbescherming voor muzikanten van hoorspecialist Beter Horen, door ondermeer Omroep Gelderland, De Telegraaf, ANP en Hart van Nederland.

Al met al een zeer nuttige dag voor alle muzikanten van Nederland, de fanfaremuziek in het algemeen en het Gelders Fanfare Orkest en partner Beter Horen in het bijzonder!