Verberg snelkoppelingen

Afscheid dirigent Tijmen Botma

Tijmen Botma uit Eefde was nog maar 32 jaar toen hij werd benoemd als dirigent van het GFO. Een jonkie, maar met een grote staat van dienst. Hij doceerde aan de muziekschool en dirigeerde bij het Nederlands Koper Ensemble. Botma zag het Gelders Fanfare als een mooie opstap naar een professionele carrière.

In 1997 behaalde het GFO een tweede plek op het wereldkampioenschap van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Andere hoogtepunten waren het optreden met de vermaarde jazztrompetist Eric Vloeimans, het optreden vorig jaar in Valencia en de jaarlijkse Nieuwjaarsconcerten. Om de muzikanten gretig te houden, voerde Botma enkele jaren geleden de Jong Talent competitie in. Een wedstrijd waarin jongeren tussen de 10 en 18 jaar oud met elkaar de strijd aangaan met als inzet een solo tijdens het Nieuwjaarsconcert.

"Dit jaar had ik weinig invloed op de uitverkiezing, maar ik ben best trots dat mijn eigen zoon Joël is uitgekozen voor een trompetsolo."

Trots is Botma ook op de leden die het orkest volgens eigen zeggen hebben opgestuwd van een fanfare met 'provinciale' uitstraling naar een landelijk vermaard orkest met een constant hoog niveau. Het afscheid valt hem dan ook zwaar. "We hebben vijftien jaar lief en leed gedeeld en heel veel hoogtepunten beleefd. De knoop doorhakken was erg moeilijk."

Botma is namelijk ook al drie jaar dirigent van het Fanfare Korps Koninklijke Landmacht Bereden Wapenen. Een fulltime legerbaan (Botma is benoemd tot majoor) en dat betekent dagelijks repeteren en zo'n 180 keer per jaar optreden. "Het laatste GFO-concert is emotioneel voor mij en de leden, maar we houden contact. Ik neem nu eerst even afstand van ze, maar een gastdirigeerschap in de toekomst sluit ik niet uit."

Fotograaf - Jacobus de Boer

Klik op een foto voor de vergroting