Verberg snelkoppelingen

Solist David Thornton in 'The Spotlight'

David Thornton zijn werk als solist, dirigent en pedagoog zijn in ruime mate bekend binnen de Brassband wereld met als duidelijke kenmerken zijn extreme virtuositeit, professionaliteit en de grote binding met zijn publiek. Hij heeft solo optredens gehad met de Fairey Band (1997-2000) en de Black Dyke Band (2000-2010) en won in die tijd titels. David is momenteel de solo euphonium speler met de wereldberoemde Brighouse en Rastrick Band.

Geboren in Nottingham in 1978, begon David zijn euphonium lessen op acht jarige leeftijd en slechts vijf jaar later kreeg hij al een studieplek toegewezen op Chetham, een van meest prestigieuze instellingen voor specialistische muzikale opleiding in Engeland.

Sindsdien heeft hij vele prijzen in de wacht gesleept, zoals de beurzen van de Munster Trust en de Yamaha Music Foundation of Europe, solo awards bij de Nationale Euphonium-conferentie van 1995, 1997 en 1999, de eerste prijs op de Verso Il Millenio International Euphonium Competition, International Euphonium Speler van het Jaar 2001 en in 2004 werd zijn debuut solo-cd, 'Three Worlds', bekroond als Solo CD van het Jaar door de Britse Bandsman magazine.

"Ik ben altijd blij om naar Nederland te mogen reizen. Er is een rijke muziekcultuur en dan is het altijd leuk om daar als solist deel van uit te maken. Door de steun van Benelux distributeur Muremo en Sterling Musical Instruments treed ik zo’n drie a vier keer per jaar met brassbands in jullie regio op. Ik ben nu dan ook erg enthousiast over deze unieke samenwerking met het Gelders Fanfare Orkest tijdens het HRFSTWND concert op 22 november in Amersfoort en het Nieuwjaarsconcert op zaterdag 10 januari 2015 in Nunspeet!"

David is consultant en uitvoerend artiest van Sterling Musical Instruments en speelt op een Sterling Virtuoso Euphonium.