Verberg snelkoppelingen

Reis naar de muzikale ruimte

Tijdens de concertserie XPLORE! neemt het Gelders Fanfare Orkest (GFO) publiek en jury mee op een muzikale ontdekkingsreis door het universum: langs sterren en planeten, voorbij de grens van leven en dood, tussen hemel en aarde. Op zoek naar de essentie van ons bestaan, met composities vol avontuur, science fiction én reflectie.

De zestig musici van het GFO brengen tijdens XPLORE! recente en nieuwe composities ten gehore van Jacob ter Veldhuis, Jan Van der Roost, Maarten Spruijt en Paul Raphael. Lichtkunstenaar Teus van der Stelt voorziet deze werken van een extra visuele dimensie, die live meebeweegt met de muziek. Een fascinerend spektakel vol muziek en licht, dat de zaal meevoert, verrast en ontroert.

Diepere laag

Tijdens het doorlopende programma fungeert verteller Frans Limburg als gids. Zijn verhalen verdiepen de gedachte achter de composities, onder meer geïnspireerd door het nieuwe werk Knocking at Heaven’s Gate van Jan Van der Roost – de muzikale verklanking van een bijna-doodervaring. Aan de hand van partituurverwijzingen van de componist werkte Limburg tevens de mise en scène uit, waarmee orkest, licht en filmbeelden fysiek en klankmatig samensmelten. De algehele artistieke leiding is in handen van Erik van de Kolk, dirigent van het GFO.

Innovatieve impuls

Deze interdisciplinaire samenwerking binnen XPLORE! is voor het GFO nieuw en – voor zover bekend – ook een primeur voor de blaasmuziekwereld. Dergelijke innovatieve impulsen typeren het GFO, dat zich continu inzet voor het behoud en de ontwikkeling van het fanfareorkest. Met XPLORE! hoopt het orkest tevens een nieuw publiek te interesseren voor de fanfaremuziek. Het project vormt de opmaat voor Fanfarelab, waarin het GFO voor langere tijd op diverse manieren en met uiteenlopende partners een mogelijke renaissance van het fanfareorkest gaat onderzoeken.

Op missie

EXPLORE! combineert wetenschap (sterrenkunde en ruimtevaarttechniek) met avontuur (hemelbestormers die de wereld vanuit de ruimte aanschouwen) en spiritualiteit (hemel en sterren die mensen troost bieden bij het verlies van dierbaren). De missie van het GFO zelf? Door het ontdekken en toevoegen van nieuwe technieken (audio, samples, lichtcompositie) de mogelijkheden van het fanfareorkest verder uitbouwen.

Reis met ons mee en ontdek de muzikale ruimte!

Tekst; Wilma Schreiber
Fotografie; Benno Wonink

XPLORE! is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland, het Prins Bernard Cultuurfonds, de gemeente Deventer en het Van den Broek Lohman Fonds uit Nunspeet.