Verberg snelkoppelingen

GFO werkt mee aan eindexamen HaFaBra-directie

Zaterdag 7 juni 2014 werkte het Gelders Fanfare Orkest (GFO) mee aan het eindexamen van trombonist en dirigent Wilbert Zwier op het mooiste podium van Gelderland, het Musis Sacrum te Arnhem.

De avond bestond uit drie delen; drie studenten van het Prins Claus Conservatorium uit Groningen hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan hun eindexamenprogramma waarin zij eigen arrangementen gebruikten, een stuk ‘lichte muziek’ verwerkten en een solistisch werk moesten voorbereiden. De eerste kandidaat was Christian Ansink die met fanfare Sint Caecilia uit Millingen aan de Rijn ondermeer trombonist Dick Bolt begeleiden.

Het tweede acte was aan Psalm 150 uit Dinxperlo, ditmaal onderleiding van Johan Jacobsen. Ook zij hadden een solist van grote statuur: trompettist en oud-GFO’er Jeroen Botma.

Als sluitstuk van de avond was het GFO aan de beurt. De temperatuur in de zaal was al behoorlijk opgelopen en voor de muzikanten op het podium werd de atmosfeer ervaren als die van een sauna. Ondanks deze omstandigheden was de concentratie zeer hoog. De presentator deed zijn zegje en Wilbert Zwier werd aangekondigd. Na "Lorva Horoval" (Alfred Reed, arr. Wilbert Zwier) werd het programma vervolgd met "Mästare alle söke dig", "O Magnum Mysterium" en "Colors voor Trombone". Trombonist Jilt Jansma bracht in een overvol Musis Sacrem op fenomenale wijze zijn vertolking van de compositie van de Belgische Bert Appermont weer. Het applaus van het publiek én het orkest voor solist en dirigent waren dan ook, geheel terecht, overweldigend.

Op 7 juni 2014 hebben het GFO en Wilbert Zwier laten zien wat een sublieme symbiose kan plaatsvinden als muzikale krachten worden gebundeld. De dirigeerkunsten van Wilbert zijn gezegend met een uitstekend cijfer, een 9. Een cijfer om trots op te zijn! Ook een symbolisch cijfer: 3 top orkesten & 3 top solisten & 3 top dirigenten maakt samen 9.

Het was een mooie avond, voor iedereen die de fanfaremuziek een warm hart toedraagt. Wilbert, namens het gehele orkest, het bestuur en onze chef-dirigent Erik van de Kolk … van harte gefeliciteerd!

Tekst: Bert Groothedde - euphonium