Verberg snelkoppelingen

Gehoorbescherming muzikanten testen

Een geselecteerde groep muzikanten van het Gelders Fanfare Orkest (GFO) oefent sinds begin dit jaar met op maat gemaakte gehoorbescherming. In dit blog volgen we enkele muzikanten uit dit toporkest met “Passie voor Muziek”.

Dit keer praten we met Bart over zijn ervaringen met deze oordoppen voor muzikanten.

Overdag is Bart docent Engels en in zijn vrije tijd geeft hij muziekles en dirigeert hij een malletband. Hij speelt al sinds zijn negende slagwerk en is sinds enkele jaren slagwerker bij het GFO.

Pijn in de oren is weg
“Bij het Gelders speel ik voornamelijk melodisch slagwerk en vooral de xylofoon kan pijn veroorzaken als je met harde stokken op de hoge toetsen speelt,” vertelt Bart. De hoge toon geeft dan een korte, pijnlijke knal in zijn oren. Sinds hij de op maat gemaakte oordoppen voor muzikanten gebruikt ervaart hij dat de pijn weg is, het scherpe randje is er vanaf.

“Ik gebruik de oordoppen ook tijdens de repetities van het slagwerkensemble en bij de optocht tijdens Koningsdag. We spelen dan op ongestemd slagwerk, oftewel trommels. Als dirigent doe ik mijn oordoppen niet in, dan wil ik alle details kunnen horen.”

Grote verschillen tussen muzikanten
De muzikanten in de pilot ervaren op dit moment grote verschillen bij hun kennismaking met op maat gemaakte gehoorbescherming. Binnen de ervaringen kunnen we onderscheid kunnen maken tussen de blazers en de slagwerkers (een fanfare heeft geen strijkers). Een slagwerker gebruikt zijn of haar handen om muziek te maken, een hout- of koperblazer bouwt met zijn of haar mond druk op met een mondstuk om geluiden te maken. Daardoor komt er ook druk op zijn/haar oren, waardoor het geluid anders ervaren wordt.

Wennen aan filters in oordoppen
Inmiddels hebben alle muzikanten uit de pilot en chef-dirigent Erik van der Kolk hun op maat gemaakte gehoorbescherming ontvangen en zitten ze nog steeds in het gewenningsproces van de oorstukjes. Dus zonder gebruik van geluidsfilters. Een enkeling zoals Bart, is echter al gewend aan de oordoppen en draagt al oordoppen met filters. De verwachting is dat rond de zomervakantie de hele pilotgroep zover is om met filters te kunnen gaan oefenen.

Lees ook het verhaal van bassist Erick en zijn gewenning aan de gehoorbescherming.

Reactie toevoegen